Google představil dohodu, kdy francouzským vydavatelům zaplatí za používání jejich obsahu

Google News Showcase

Společnost Google oznámila novou dohodu, podle které bude platit francouzským vydavatelům za obsah zpráv, součást svého programu Google News Showcase.

Google se dlouhodobě brání výzvám platit vydavatelům zpráv za používání jejich obsahu a tvrdí, že pomáhá zvyšovat provoz na jejich stránkách. V loňském roce však Google oznámil svůj miliardový program News Showcase, který zaplatí vydavatelům za vytvoření a výběr vysoce kvalitního obsahu pro online zpravodajství.

Tento program není přesně to, co vydavatelé hledali od vyhledávacího giganta, ale vypadá to jako forma kompromisu, který vydavatelům poskytuje prostředky k generování přímých příjmů z Googlu, a zároveň spolupracuje s vyhledávacím gigantem na maximalizaci expozice a předplatného.

Google News Showcase poprvé začal u vydavatelů v Brazílii a Německu. Google uvádí, že pro tento program jsou podepsány smlouvy s téměř 450 vydavateli napříč tuctem zemí. Což je klíčový prvek. Právě nyní společnost Facebook vyzvala australskou vládu, aby jí a společnosti Google poskytla šestiměsíční lhůtu pro nezávislé sjednání obchodů s vydavateli s cílem usnadnit dohody o obsahu.

Australský návrh v zásadě donutí Google a Facebook sdílet příjmy s australskými vydavateli zpráv, spolu s vnitřními znalostmi o algoritmických změnách. Obě společnosti se proti tomu postavily a vyhrožovaly zablokováním odkazů na stránky australských vydavatelů zpráv.

Google čelil podobným výzvám v souvislosti s implementací francouzských autorských zákonů v roce 2019, které stanovily, že mediální firmy budou adekvátně kompenzovány, když je jejich obsah používán na webových stránkách, včetně výsledků vyhledávačů a platforem sociálních médií. V takovém případě se Google vyhnul placení za odkazy zavedením alternativního procesu, což znamenalo, že ve výsledcích vyhledávání bude zobrazovat pouze články, obrázky a videa od mediálních společností, které mu výslovně povolily takové použití zdarma.

Zdroj: socialmediatoday.com

Related posts

Leave a Comment